Tekniska verken, #minskamatsvinnet

Tekniska verkens mål är att bli världens mest resurseffektiva region. En del i det är att de omvandlar allt matavfall till biogas. Det är jättebra! Mindre bra är att en stor del av det som slängs är onödigt matavfall – sådant som skulle ha kunnat ätas upp men som blivit bortglömt i kylen eller matrester som blivit över. I genomsnitt slänger vi en månads matförbrukning per person varje år, helt i onödan.

Folk är dock inte medvetna om hur mycket de faktiskt slänger ­– lite gammal mjölk eller en skrumpen potatis hit eller dit är väl ingen fara. Därför gjorde vi en kampanj som först skulle göra folk medvetna om hur mycket de faktiskt slänger för att sedan tipsa om hur de kan göra för att minska sitt matavfall.

Vi ville även visa hur absurt det faktiskt är att slänga mat. När vi slänger utgången mat eller matrester så känns det på något sätt ändå ganska okej, det blir ju trots allt till biogas. Men hur skulle det kännas om vi slängde samma mängd mat, fast vi gjorde det innan den blivit dålig? Antagligen inte lika okej.